Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Léčení mužské neplodnosti pomocí výkonů MESA a TESA

21.01.2022

U některých párů, které se neúspěšně pokoušejí o zplození potomka, je zjištěn tzv. těžký mužský faktor, tj. nízká koncentrace až úplná absence spermií v ejakulátu. V zásadě rozlišujeme dva typy poruch:

  1. spermie se tvoří ve varlatech v dostatečném množství, ale nedostávající se do ejakulátu. Tento stav bývá zapříčiněn například předchozím podvazem chámovodů, vyskytuje se také při cystické fibróze nebo po operacích prostaty, kdy spermie zpravidla končí v močovém měchýři, odkud jsou pro účely IVF nepoužitelné. Varlata jsou normální velikosti, nadvarle je zpravidla zvětšené. Jedná se o obstrukční typ azoospermie;
  2. spermie se tvoří zcela minimálně, ložiskově v semenotvorných kanálcích varlete a není prakticky možné zachytit jejich stopové množství v ejakulátu. U této poruchy se jedná o poruchu spermiogeneze, tj. vývoje spermií a mluvíme o testikulárním typu azoospermie (testes = varlata).

Samostatnou skupinu pacientů pak tvoří vozíčkáři, u nichž se často kombinují obě poruchy v důsledku neurologického hendikepu z poraněné páteře a trvalého sezení, které také přispívá ke snížené tvorbě spermií.  

I v těchto výjimečných případech tzv. absolutní neplodnosti mužů (kdy chybějí spermie v ejakulátu) je možné získat spermie mikroskopickou operační technikou. K oplození vajíčka se pak použije spermie čerstvá nebo rozmrazená.

V případě obstrukčního typu se operuje rezervoár spermií – nadvarle a operační výkon se nazývá MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration). Úspěšnost zisku spermií na naší klinice ARLETA dosahuje 92 %.

V případě testikulárního typu azoospermie se operuje varle z míst pravděpodobného výskytu spermiogeneze – bílých ložisek na semenotvorných kanálcích. Výkon se nazývá TESE (TEsticular Sperm Extraction). Zde dosahuje úspěšnost hodnoty kolem 64 % zisku spermií, což také považujeme za velmi dobrý výsledek.

Na klinice ARLETA provádíme celkově cca 15 takových operací ročně a většina neplodných mužů se pak dočká biologicky vlastního potomka. Muži, kteří výkon absolvovali, by jistě potvrdili, že operace, která se provádí v místním znecitlivění, za narození vlastního dítěte rozhodně stojí. Radost z potomka  pomůže rychle zapomenout na přechodný pooperační diskomfort.

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.