Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Endometrioza a neplodnost: operovat, farmakologicky tlumit anebo nabídnout asistovanou reprodukci?    

03.03.2023

Není pochyb, že endometrióza je ženská diagnóza, se kterou se budeme setkávat v budoucnu čím dál častěji. Příčiny epidemie šíření tohoto onemocnění nejsou stále jasné. Není pochyb, že kromě pánevní bolesti při menstruaci, pohlavním styku a vyprazdňování stolice způsobuje endometrióza neplodnost. A příčinou není pouze tvorba srůstů kolem ložisek, ale i přímý vliv obsahu endometriózy na funkci vaječníku, vejcovodu i samotné dělohy. To vše vede ke snižování pravděpodobnosti implantace embrya – byl totiž prokázán její přímý embryotoxický vliv.

Přibližně u každé třetí ženy, která mne v mé ordinaci osloví s tím, že má problém s početím, se prokáže některé ze čtyř stádií endometriózy. Při řešení těchto potíží máme zpravidla na výběr z těchto možností: operační zákrok, medikamentózní léčba a/nebo asistovaná reprodukce. Jaký je můj názor na jednotlivé způsoby léčby?

1. Operační zákrok – pro operaci se rozhoduji v případě, že potíže pacientky jsou frustrující, znemožňující přirozené početí pro tzv. dyspareunii (bolestivý pohlavní) styk, nebo je současně přítomen uzavřený vejcovod s nutností jeho odstranění.  Pokud však operace není provedena na pracovišti specializovaném na léčbu endometriózy, může se již za dva měsíce navrátit stejný nález a operace se tudíž stává zbytečnou či spíše kontraproduktivní. Drahocenná zdravá tkáň vaječníku je často v zájmu úplného vyčistění natolik zredukována, že žena nemusí následně již vůbec reagovat na stimulační léčbu.

2. Medikamentózní léčba depotními preparáty je vhodná v případech, že žena zatím nespěchá na početí, potřebuje získat čas na rozhodnutí a ložiska endometriózy zároveň rapidně nerostou. Pokud jsou podávány léky, je spíše nepravděpodobné, že žena otěhotní, neboť neovuluje a nemenstruuje. Po vysazení medikace je pak těhotenství častější, ale nelze to považovat za vhodnou léčbu.

3. Asistovaná reprodukce ­– IVF ET navrhujeme jako nejefektivnější léčbu endometriózy v případě, že chce pacientka otěhotnět. I v takovém případě je implantace po embryotransferu ve srovnání s páry s jiným faktorem neplodnosti asi o 10 % snížena. Často doporučujeme nejdříve získat po stimulaci vaječníků dostatečné množství blastocyst ke kryokonzervaci, teprve pak nastupuje medikamentózní potlačení endometriózy s následnou operací na specializovaném pracovišti a do 2–3 měsíců transfer rozmrazeného embrya do uměle připraveného endometria. Pokud na operaci naváže těhotenství, je žena nejen šťastná z narození dítěte, ale současně se endometriózy za delší období zbaví. S výhodou zavádíme po porodu hormonální tělísko s cílem, aby následujících menstruací bylo co nejméně. Díky tomu se může pacientka této nepříjemné diagnózy na dlouhou dobu úplně zbavit. 

 

MUDr. Jiří Doležal

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.