Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Seriál: Vajíčko neboli lidský oocyt, část 3.

22.09.2023

Jako medik a později sekundář na porodnicko-gynekologické klinice v Hradci Králové jsem nabyl nesprávného dojmu, že do dělohy lze „lékařsky vstoupit“ pouze po násilném rozšíření děložního krčku v celkové narkóze. Proto jsem byl velmi překvapen, když mi byla kolem roku 2011 představena fantastická metoda ambulantní mini-hysteroskopie a ukázalo se, že jsem se zcela mýlil. Tuto metodu je možné praktikovat u 95 % žen jakéhokoliv věku bez většího diskomfortu, při plném vědomí, případně při použití rajského plynu (tzv. diskotékový plyn, přinášející dobrou náladu). To mohou potvrdit již tisíce žen, u kterých jsme tuto – pro gynekologa velmi cennou – metodu za 13 let použili.

Na naší klinice jsme si rozšířili pohled do dutiny děložní (HSK), jenž slouží k vyloučení patologických nálezů (polyp, myom, zánět, vývojová vada dělohy), o cílený nástřik vejcovodů zahnutou kanylou, který nám pomáhá ověřit průchodnost vejcovodů (tzv. STK = selektivní transcervikální kanylace). V kombinaci s následným ultrazvukovým vyšetřením tak spolehlivě zjišťujeme, zda vstřikovaný fyziologický roztok vytéká volně do dutiny břišní a stéká za dělohu. Metoda je velmi jednoduchá, na naší klinice originální a velmi efektivní. Asi 30 % žen po samotném proplachu do 2 až 3 měsíců přirozeně těhotní.

Námi používaná metoda umožňuje ženám vrátit se již ve stejný den k běžným aktivitám. Výkon provádíme i pro pacientky spolupracujících lékařů. Můžete se proto na nás s důvěrou obrátit a objednat se na recepci kliniky ARLETA.

 

MUDr. Jiří Doležal

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.