Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Seriál: Vajíčko neboli lidský oocyt, část 1.

04.08.2023

Ženské vajíčko – největší buňka lidského organismu – je základem pro vytvoření tzv. zygoty, která vzniká spojením ženského vajíčka s mužskou spermií. Vajíčko může mít průměr 200 mí, tedy jednu pětinu milimetru. Tato velikost je na hranici viditelnosti lidského oka. Lékaři občas vajíčko zachytí na ultrazvukovém obraze folikulu, což je drobná cystička velká asi jako třešeň, ve které vajíčko volně plave.

Než dívka dospěje do puberty, tak odumře a je resorbována většina tzv. primordiálních folikulů, se kterými se narodila. Na počátku puberty jich zůstane jen pár tisíc. Celkově během plodného období života zdravé ženy mohou její vaječníky uvolnit 400 a více vajíček. To znamená, že základní počet vajíček je u každé ženy dán ještě před jejím narozením a během života se jejich počet neustále snižuje.

Úkolem reproduktologa – tedy gynekologa, který se zabývá lidskou reprodukcí, je během vstupního vyšetření na naší klinice vyšetřit ženu ultrazvukem a určit  tzv. AFC (Antral Follicular Count), tj.  počet  přítomných drobných folikulů. Na jeho základě se stanoví kapacita vaječníků. Vedle toho se lékař zajímá o stav děložní sliznice, vyloučí polypy a myomy a také endometriózu. Tyto informace spolu s hormonálním vyšetřením hodnoty FSH (folikuly stimulujícího hormonu) a AMH (antimüleriánského hormonu) dávají obraz o vaší ovariální rezervě.  

V dnešní době, kdy je jasným trendem odsouvat plánování prvního dítěte na věk daleko po 30. roce věku, se může u velké části racionálně uvažujících žen projevit jistá nervozita, zda budou v budoucnu schopny splnit své poslání a porodit potomka. V takovém situaci je vhodné nechat si na specializovaném pracovišti ověřit jak svou vlastní plodnost, tak případně i plodnost svého partnera. Na klinice ARLETA považujeme tyto prekoncepční porady za velmi důležité, neboť snižují emoční napětí budoucích rodičů a v případě potřeby je možno včas zajistit zachování plodnosti zmrazením zárodečných buněk pro pozdější použití. Pokud tedy musíte ze zdravotních, profesionálních nebo jiných důvodů početí odložit, přijďte se poradit s naším zkušeným reproduktologem MUDr. Jiřím Doležalem.

 

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.