Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Připojujeme se ke Světovému dni boje s rakovinou vaječníků

07.05.2021

V České republice je každoročně diagnostikováno 1 000 nových případů karcinomu vaječníku (karcinomu ovaria), a přibližně 600 žen na tuto diagnózu bohužel zemře. Tato čísla staví toto onemocnění dlouhodobě na první místo v žebříčku nejrizikovějších gynekologických nádorů.

Je zajímavé, že nebezpečnější typy nádorů nevznikají přímo ve vaječníku samotném, nýbrž ve vejcovodu. To ve vztahu k našemu oboru – reprodukční medicíně a léčení neplodnosti znamená, že jsou méně ohrožené ženy, jimž byly odstraněny vejcovody (například po prodělaných zánětech nebo mimoděložních těhotenstvích).

V současné době se v odborném světě diskutuje, zda by dávalo smysl odejmout preventivně vejcovody v případě operací v břišní dutině, jako je například operace žlučníku a další. Názory zatím nejsou jednotné. Nicméně u prováděné sterilizace, jakožto řešení absolutně účinné antikoncepce, se začíná dávat přednost nezvratnému odstranění vejcovodů před jejich podvazem. Ve světě probíhá několik studií, které by měly prokázat prospěch takového postupu.

Pro léčbu hraje klíčovou roli včasná diagnóza, která je ovšem ztížená nespecifickými příznaky onemocnění. Proto je zásadní nezanedbávat preventivní kontroly u gynekologa. Připojujeme se k šíření informací v rámci Světového dne boje s rakovinou vaječníků a přejeme všem ženám, postiženým karcinomem vaječníku, hodně síly a statečnosti v boji s touto chorobou.

MUDr. Jiří Doležal

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.