Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Moderní gynekologická prevence

01.03.2021

Sledujeme nové trendy a snažíme se neustále pro vás zkvalitňovat služby. Tentokrát přicházíme s novinkou zpřesnění diagnostiky cytologického vyšetření pomocí stěru do media, nikoliv na sklíčko, zvanou LBC (liquid based cytology) spojenou s HPV DNA testováním.

Co to je LBC?
LBC je technika umožňující odběr vyšetřovaných buněk z děložního čípku do tekutého média, které je uvnitř malé nádobky. Na rozdíl od klasického stěru kartáčkem (Pap), při kterém se buňky přímo natírají na sklíčko, je speciální kartáček vymyt do tekutého media a takto odeslán do laboratoře.

Co přináší LBC?
Prostá LBC má zejména přesnější výhody v diagnostice. Z odběru technikou LBC, kdy se preparáty z tekutého média nanáší na sklíčko až v laboratoři, je odstraněn hlen, červené krvinky a buňky jsou rovnoměrně rozprostřeny na sklíčku v tenké vrstvě, takže stěr je potom přesněji  odečten v mikroskopu. Z takového stěru je kdykoliv poté možné provést dodatečně průkaz HPV, tedy původce přednádorových a nádorových změn na čípku. Pacientka nemusí chodit opětovně na gynekologické vyšetření.

V čem tkví největší výhoda proti klasickému Pap stěru?
Klasický Pap stěr děložního čípku obsahuje přibližně 160.000-200.000 buněk. Nejčastější chybou při jejich hodnocení v laboratoři je přehlédnutí několika málo rakovinových buněk v mikroskopickém sklíčku. Není ani v lidských možnostech v každém mikroskopickém sklíčku vždy rakovinové buňky v záplavě jiných nenádorových buněk najít. Takže spíše než o lidské chybě je lépe mluvit o omezených schopnostech lidského oka, které nedokáže všechny nádorové buňky odhalit. To způsobí, že ve všech laboratořích světa, které používají pouze metodu klasického Pap stěru, dosahují účinnosti vyšetření pouze 60-70% při odhalování rakoviny děložního čípku (tedy 30 – 40 % přednádorových změn není včas rozpoznáno). Přesnost nové metody přesahuje 90%.

Rozhodnutí je na Vás.
Chtěli bychom Vám odběr  metodou LBC v kombinaci s testem na HPV doporučit alespoň jednou za tři roky. Novinkou zdravotních pojišťoven  počínaje rokem 2021 je, že vám uhradí  HPV DNA test ve věku 35 a 45 let bez finanční spoluúčasti.

Pokud budete mít o tuto nadstandardní metodu zájem, sdělte tuto skutečnost recepční, nebo sestře před odběrem a lékař odběr při gynekologické prevenci zajistí. Protože tato metoda není hrazena Vaší zdravotní pojišťovnou, budete seznámena předem o vaší spoluúčasti, kterou uhradíte po odběru v hotovosti, či kartou na recepci  ARLETA.

MUDr. Jiří Doležal

vedoucí lékař kliniky ARLETA 
 

Ceník

Cytologie na sklíčko …………………….pro registrované klientky hradí ZP 

                                                               pro neregistrované 350,- Kč

LBC…………………………………………600,- Kč

HPV DNA..…………………………..…….950,- Kč

LBC + HPV DNA…………………………1400,- Kč

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.