Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Metoda CINtech PLUS

12.10.2022

Záleží nám na tom, abychom vždy nabízeli nejnovější možnosti prevence i léčby a stále zlepšovali kvalitu svých služeb. Tentokrát jsme pro vás připravili novinku z oblasti onkologické prevence.  

Přesnost diagnostiky cytologického vyšetření se stále zlepšuje

Vloni v březnu jsme vás informovali o zavedení metody ke zpřesnění diagnostiky cytologického vyšetření pomocí stěru do media, zvanou LBC (liquid based cytology) a testování HPV z čípku. Nyní přicházíme s novou metodou CINtech PLUS, která zpřesňuje prognózu lézí čípku či pozitivního HPV a zároveň snižuje procento léčených pomocí gelu Papilocare. Jde tedy o metodu, která vám přinese větší klid a úsporu financí, které by bylo nutné vynaložit při zbytečné léčbě.

Při cytologickém vyšetření probíhá vizuální hodnocení nepravidelnosti buněk, což znamená, že interpretace obrazu může být velmi subjektivní a je závislá na hodnotícím odborníkovi.

Bylo zjištěno, že naprosto drtivá převaha změn na děložním čípku je spojena s přítomností papilomavirové infekce. Průkaz HPV je tedy velmi důležitým faktorem pro vyslovení prognózy a návrhu dalšího postupu.

Přítomnost viru HPV nemusí nutně znamenat náročnou léčbu

Důležité ovšem je, že přítomnost viru HPV nemusí vyvolat reakci buněk, a pak je tudíž jeho přítomnost pro organismus nízkým rizikem. Metoda CINtech PLUS nám umožňuje vyhledat ty ženy, u nichž přítomnost HPV viru způsobuje přednádorové či nádorové změny – nádorovou transformaci buněk.

Ve zprávě cytologické laboratoře přicházejí čtyři druhy výsledků:

  1. Těžká prekanceroza (HSIL). V takovém případě je test na HPV hrazený vaší zdravotní pojišťovnou v kterémkoliv věku jednou za 5 let, je nutná kontrola u specialisty – expertního kolposkopisty, který navrhne další postup a CINtec PLUS není potřebné provádět.
  2. Lehká prekanceroza (ASCUS, LSIL). V těchto případech je možné nabídnout vyšetření CINtec PLUS, jež může odhalit nádorovou transformaci HPV infekce. (Platí, že 8 žen ze 30 je HPV pozitivních, ale z těchto 8 žen mají pouze 3 zjištěnu nádorovou transformaci a je třeba je léčit a sledovat.)
  3. Normální cytologický nález, ale současně pozitivní HPV test, který byl odebrán na vaši žádost nebo v režimu pojištění ve 35. nebo 45. roce věku (HPV test stačí provádět jednou za 5 let).
  4. Normální cytologický nález a negativní testování HPV DNA = další kontrola cytologie za rok, HPV DNA testování za 5 let.  

Provedením testu CINTech PLUS můžeme ve skupině 2 a 3 určit závažnost nálezu a stanovit frekvenci dalšího sledování čípku v naší či kolposkopické poradně a navrhnout lokální léčbu Papilocarem u pozitivních žen.

Rozhodnutí o tom, zda tento test provedeme, je vždy po konzultaci s lékařem na pacientce.

Primárním požadavkem je však provádění HPV testu při ročních cytologiích v periodě pěti let. To znamená, že pacientka se finančně podílí na HPV testování ve věku 40, 50 a 55 let. Zdůrazňujeme však, že roční stěry z čípku jsou nutné i při negativním testu cytologie, HPV a CINtec PLUS.

Pokud vás výsledek cytologie + HPV zařadí do skupiny 2 nebo 3, budeme vás informovat o možnosti použití testu CINtec plus a rádi vám vše vysvětlíme. Vzhledem k tomu, že tato metoda není hrazena zdravotní pojišťovnou, budete předem seznámena o finanční spoluúčasti.

MUDr. Jiří Doležal

vedoucí lékař kliniky ARLETA 
 

Ceník

Cytologie na sklíčko ………………       pro registrované klientky hradí ZP 

                                                          pro neregistrované 350,- Kč

LBC ……………………………………….            600,- Kč

HPV DNA ..…………………………..…          950,- Kč

LBC + HPV DNA …………………………       1 400,- Kč

CINtech Plus ……………………………..     1 200,- Kč

 

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.