Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Endometrióza 

04.03.2021

Endometrióza je častou příčinou ženské neplodnosti

Endometrióza je relativně časté onemocnění žen reprodukčního věku, které způsobuje pánevní bolesti a/nebo neplodnost. Příčinou těchto potíží je výskyt děložní sliznice mimo dutinu děložní, nejčastěji v přepážce mezi dělohou a konečníkem a na vaječnících. Onemocnění postihuje 10 % žen v reprodukčním věku po celém světě, takže je možné bez nadsázky hovořit o moderní epidemii. Vědci se přou o důvod, proč je toto onemocnění v lidské populaci stále častější.  

Po pečlivém odebrání anamnézy, vstupním gynekologickém vyšetření a odběru krve na Klinice reprodukční medicíny Arleta vyslovujeme podezření na diagnózu endometriózy téměř u každé třetí neplodné ženy. Definitivní stanovení diagnózy je zpravidla svěřeno laparoskopii, která však je v době pandemie COVID-19 obtížně realizovatelná. Endometrióza snižuje úspěšnost léčby jak po inseminaci, tak i v případě mimotělního oplodnění. Zpravidla se nám však osvědčil test průchodnosti vejcovodů (na naší klinice prováděné STK – selektivní katetrizace vejcovodů). Při tomto diagnostickém výkonu se totiž mohou odplavit zbytky buněčných endometritických shluků v jejich průsvitu, a tím se usnadní vznik těhotenství.

Pokud je průchodnost oboustranně zachována a plodnost partnera to umožňuje, navrhuji zpravidla neplodným párům jako první krok stimulovanou inseminaci. Pokud tato léčba není úspěšná, je pak nutné přistoupit k IVF ET. V takovém případě máme připravené speciální protokoly, které jsou zpravidla úspěšnější právě u žen s endometriózou. Stinnou stránku léčby jsou častá vyčerpání kapacity vaječníků a nízká děložní sliznice pro implantaci embrya.  Ale i tak jsou výsledky stále slibnější.

Mnohým ženám stačí pomoci asistovanou reprodukcí k prvnímu dítěti, později pak již díky útlumu endometriózy v malé pánvi během těhotenství a kojení dochází k přirozenému početí bez nutnosti naší asistence.

MUDr. Jiří Doležal     

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.