Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Elektronické cigarety a kvalita spermatu

18.05.2021

Mysleli jste si, že díky elektronickým cigaretám je vaše zdraví v bezpečí? Jedna z prvních studií teď přinesla důležité informace pro muže – uživatele e-cigaret, kteří se svou partnerkou chtějí počít potomka.

Již dříve bylo prokázáno, že kouření cigaret je spojeno se zhoršenou kvalitou spermatu a vyššími hladinami testosteronu. Nyní se vědci ve odborné studii zaměřili na to, zda na funkci varlat obdobně působí i používání e-cigaret nebo šňupání tabáku. A výsledek? Studie ukazuje, že použití e-cigaret je spojeno se sníženou kvalitou spermat (nikoli však s vyšší hladinou testosteronu v krvi jako v případě kouření běžných cigaret). Dále bylo zjištěno, že používání šňupacího tabáku nemá na funkci varlat vliv.

Pokud tedy zvažujete rodičovství a chcete přispět ke kvalitě svých spermií, zkuste s užíváním e-cigaret přestat nebo jejich konzumaci alespoň omezit. Sázka na zdraví se vždy vyplatí.

 

Účastníci studie

Vzorek spermatu a krve poskytli muži z běžné populace. Zároveň vyplnili dotazník o svém životním stylu, a to včetně informací o kouření. Pro testování spojitosti mezi různými typy kouření (e-cigarety, šňupací tabák, marihuana a cigarety) a reprodukčními hormony (celkový a volný testosteron, globulin vázající pohlavní hormony, LH, estradiol a poměry inhibinu B/FSH, testosteron/LH a volný testosteron/LH) a parametry spermatu byla použita metoda lineární regrese.

 

Podrobnější výsledky

Přibližně polovina mužů (52 %) byli kuřáci běžných cigaret, 13%z nich používalo e-cigarety, 25 % tabák a 33 % kouřilo marihuanu. Uživatelé e-cigaret a marihuany byli často také kuřáky cigaret.

 

Ve srovnání s nekuřáky měli uživatelé e-cigaret výrazně nižší celkový počet spermií (147 milionů oproti 91 milionům), stejně tak jako kuřáci cigaret (139 milionů oproti 103 milionům). Kromě toho byly u kuřáků běžných cigaret pozorovány významně vyšší hladiny celkového a volného testosteronu (o 6,2 % a 4,1 % vyšší celkový testosteron a o 6,2 % a 6,2 % vyšší volný testosteron u kuřáků ve srovnání s nekuřáky), což ale nebylo pozorováno mezi uživateli e-cigaret. Uživatelé marihuany měli o 8,3 % vyšší celkové hladiny testosteronu ve srovnání s účastníky, kteří marihuanu neužívali. Dále nebyl pozorován žádný vliv šňupacího tabáku na funkci varlat.

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.