Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Aktuality

Ambulantní mini-hysteroskopie

23.02.2022

Laik by se mohl domnívat, že výše uvedená vyšetřovací metoda slouží k vyšetření psychického stavu pacienta. Vše je ovšem úplně jinak. Řecké slovo hystera = děloha souvisí s přesvědčením antických lékařů, že hysterické poruchy u žen jsou spojeny s posuny dělohy v těle, a tyto poruchy byly takto i léčeny. Mužská hysterie pak údajně souvisela se zadržováním spermatu v těle a doporučovaným lékem bylo manželství. Jak jednoduché a praktické.

Jako medik a později praktikant na Porodnicko-gynekologické klinice v Hradci Králové jsem nabyl nesprávného dojmu, že do dělohy lze „lékařsky vstoupit“ pouze po násilném rozšíření děložního krčku v narkóze. O to víc jsem byl překvapen v roce 2011, kdy mi byla představena fantastická metoda ambulantní mini-hysteroskopie. Lze ji praktikovat u 95 % žen bez většího diskomfortu při plném vědomí nebo při použití rajského plynu (tzv. diskotékový plyn přinášející dobrou náladu).

V reprodukční medicíně je tato metoda naprosto klíčová a měly by ji absolvovat prakticky všechny ženy toužící po dítěti. Můžeme jí totiž vyloučit srůsty v děložním hrdle po chlamydiovém zánětu, polyp hrdla, polypy těla, myomy v dutině děložní, srůsty v dutině děložní, vývojové vady dělohy, záněty děložní dutiny a rozestupy jizev po císařském řezu a okamžitě tyto problémy řešit.    

Na klinice Arleta jsme si rozšířili spektrum poznatků v rámci hysteroskopie s cíleným nástřikem vejcovodů o zjišťování průchodnosti vejcovodů (tzv. STK), nepřímo také o zjišťování srůstů v dutině břišní a pánevní endometriózy.

Nová metoda ambulantní resektoskopie pak umožňuje provést na naší klinice výkon většího rozsahu v dutině děložní, a tím optimalizovat podmínky pro implantaci embrya.

Dnes si nedovedeme představit, že by žena po dvou neúspěšných transferech embrya neměla provedenou hysteroskopii. Podobně jsou jasnou indikací k tomuto výkonu dvě zamlklá těhotenství.

One-day surgery (tj. jednodenní chirurgie) tedy vstoupila i do gynekologie a reprodukční medicíny. Námi používaná metoda umožňuje pacientce vrátit se již následující den k běžným aktivitám a do pracovního procesu. Výkon provádíme i pro pacientky spolupracujících lékařů a mohou se na nás s důvěrou obrátit ženy jakéhokoliv věku.

 

MUDr.  Jiří Doležal

 

Zpět na výpis

Kontaktujte nás (Telefon +420 494 323 420)

Objednávkový formulář slouží pro kliniku reprodukční medicíny.